پیام دکتر علیرضا علی احمدی برای همایش مهندسی سیستم ها
26 بهمن 1393
پیام دکتر علیرضا علی احمدی برای همایش مهندسی سیستم ها

مدیران امروزه برای بقا در مواجهه با مسائل محیطی باید با پیچیدگی، تنوع و تغییرات روزافزون دست و پنجه نرم کنند. پیچیدگی از طبیعت مسائل ناشی می­ شود. مسائل به ندرت به صورت منفرد حادث می­ شوند، بلکه به صورت مرتبط با مسائل دیگر در یک وضعیت به هم پیوسته پدید می ­آیند. به این ترتیب با در نظر گرفتن آن­ها مسئله بزرگتر و موضوعات و ذی نفعان بیشتری در مسئله دخیل می­شوند. تغییر حاصل دوران ماست. سازمان­ ها برای دوام آوردن در این محیط باید با مهارت به این تغییرات پاسخ دهند. مشتریان ترجیحات خود را در دوره­ های زمانی کوتاه­تری تغییر می­ دهند. تقابلات جهانی و اغلب مملو از پیشروی رو به جلوی تکنولوژیکی است. حکومت­ ها نیز قوانین جدیدی را اعمال می­کنند. دگرگونی­ ها در جامعه و انحا تفکر نیز مسئولیت­ های تازه­ای را به مدیران تحمیل می­ کنند.

نگاه سیستمی و کل نگرانه مطالعه کل قبل از اجزا را ارائه می ­دهد و سعی نمی ­کند تا سازمان را به اجزا کوچک تقسیم کند تا آن را بفهمد و توجه خود را بر ارتباط صحیح اجزا سازمان به جای سطوح سازمانی و مواردی از این دست متمرکز می­کند. به علت رشد شهرت تفکر کل نگری، هم­ اکنون تعداد غنی­ ای از رویکردهای سیستمی وجود دارد. سیستمی بودن به این معنی است که باید به شرایط گوناگون مسئله توجه کنیم و بااستفاده از رویکردهای سیستمی مختلف به صورت ترکیبی، نحوه رفع کردن تنوعات، تناقضات و نقطه نظرات مختلف برای ما بیشتر و بیشتر میسر شود.

مدیران به طور فزآینده­ای به تفکر سیستمی علاقه­ مند شده ­اند البته سطح درک ایشان از این تفکر متفاوت است. بعضی از مدیران نیز از اندیشه­ های سیستمی به طور ناخودآگاه استفاده می­کنند. به عنوان مثال می­ توان در مکالمات مدیران و تصمیم گیران مفاهیمی مانند کل نگری، مشارکت، جامعیت، ذی نفعی، حاکمیت، به هم پیوستگی، جهانی شدن و بومی شدن را مشاهده کرد. تعداد کمی نیز به مطالعه عمیق کتاب ها و یا اندیشه ­های ناشی از دانش­ های پیچیدگی پرداخته ­اند.

 

 

دکترعلیرضا علی احمدی                        

رئیس دانشکده مهندسی پیشرفت دانشگاه علم و صنعت